Προσαρμογή στο σχολείο

5 Σεπτ. 2020
Τις πρώτες μέρες που τα παιδιά ξεκινάνε σχολείο, είναι πολύ πιθανό την στιγμή που θα αποχωρήσουν οι γονείς τους να κλάψουν.. είναι μια απολύτως υγιής αντίδραση, πολύ συνηθισμένη σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το κλάμα μπορεί να σας συνοδεύσει όχι μόνο στις πρώτες μέρες, αλλά και στις επόμενες εβδομάδες ή κάποια μέρα μετά από μήνες.
To συναίσθημα του αποχωρισμού το κάθε παιδί το βιώνει διαφορετικά. Κάποια μπορεί να το εκφράσουν με θυμό, όχι μόνο με κλάμα. Μπορεί το παιδί να αρχίσει να χτυπάει άλλα παιδιά, να φωνάζει, να πετάει παιχνίδια,να αρνείται να φάει,να παρουσιάσει διαταραχές στον ύπνο και να θυμώνει χωρίς προφανή λόγο. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να εκδηλωθούν στο σχολείο αλλά και στο σπίτι. Ενδέχεται ένα παιδί που δείχνει να «προσαρμόστηκε» στο σχολείο , στο σπίτι να είναι φορτισμένο και ευερέθιστο. ΜHN ανησυχήσετε,καλό θα είναι να το βιώσετε όλο αυτό μαζί με το παιδί σας και να αφήσετε να επεξεργαστεί και να εκφράσει τα συναισθήματα του.
Πως μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να προσαρμοστεί πιο γρήγορα στην νέα αρχή:
1. Tις πρώτες μέρες καλό θα είναι το παιδί να μένει λίγες ώρες στο σχολείο, ώστε να έχει λίγο χρόνο μπροστά του να συνηθίσει το νέο περιβάλλον ( καινούριος χώρος, καινούρια πρόσωπα)και να αντιληφθεί πως ο αποχωρισμός του από σας διαρκεί λίγο.
2. Η διαδικασία της αναχώρησης σας πρέπει να είναι γρήγορη ακόμα και αν το παιδί σας κλαίει και δεν σας αφήνει να φύγετε. Σε καμία περίπτωση μην πάρετε το παιδί σας πίσω στο σπίτι αν αντιδράσει και σας πει ότι δεν θέλει να πάει στον παιδικό. Πρέπει να είστε σταθεροί και αποφασιστικοί. Τις περισσότερες φορές λίγα λεπτά από την αποχώρηση του γονιού, τα παιδιά σταματάνε να κλαίνε.
3. Όταν φεύγετε από τον παιδικό, πρέπει πάντα να χαιρετάτε τα παιδιά σας. Ποτέ δεν φεύγουμε κρυφά γιατί το παιδί θα αναστατωθεί και θα χάσει την εμπιστοσύνη του. Του εξηγούμε με απλά λόγια και με αποφασιστηκότητα πως εκείνο θα μείνει στο σχολείο και αν σας ρωτήσει το λόγο που πρέπει να φύγετε εξηγήστε του ότι θα πάτε να κάνετε τις δουλειές σας και θα ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ να το πάρετε το μεσημέρι.
4. Mην συγκρίνετε το παιδί σας με τα άλλα παιδιά, τα οποία έχουν προσαρμοστεί και δεν κλαίνε,λέγοντας του ότι τα άλλα παιδιά δεν κλαίνε όταν φεύγει η μαμά τους. Απλά μιλήστε τους για το πόσο όμορφα θα περάσει στο σχολείο με την δασκάλα του και τους καινούριους φίλους του.Δώστε του ένα γλυκό φιλί και φύγετε χωρίς να κοιτάξετε πίσω.
5. Το πιο βασικό απ’όλα είναι να εμπιστευθείτε την παιδαγωγό του παιδιού σας, να ακούτε τις συμβουλές που σας δίνει και να νιώθετε σίγουροι για την απόφαση σας το παιδί σας να ξεκινήσει παιδικό σταθμό .
Οι μαγικές λέξεις για μια ομαλή αρχή στην νέα πραγματικότητα του παιδικού είναι υπομονή, κατανόηση και συνεργασία.
Kαλή αρχή!!!!!!